Dieta w ciąży
Dieta w ciąży jest bardzo specyficzna. Nie wszystkie produkty sprzyjają zarówno kobietom w ciąży, jak również matkom karmiącym, a raczej ich maleństwom np. czosnek, cebula, produkty ciężkostrawne i tłuste. Choć powszechnie kobiece zachcianki w trakcie ciąży przebijają wszelkie normy zdrowego, racjonalnego jedzenia, to mało kto się ich tak naprawdę trzyma. Dobrym tego przykładem będzie jedzenie kanapek z dżemem i zagryzanie ich kiszonym ogórkiem. Czy taki przykład jest Wam skądś znany? Bardzo często się zdarza, że z problemami dotyczących stosownej diety w czasie ciąży kobiety udają się dietetyków, którzy wskazują na niezbędne produkty, jakie warto jeść w tym czasie. Co więcej dają rady odnośnie uzupełnienia diety suplementami wpływającymi na prawidłowy rozwój płodu: witaminy, minerały, czy mikroelementy. Dieta w ciąży choć tak naprawdę nie ma, jakiś bardzo rygorystycznych norm powinna być przemyślana, ze względu na ilość spożywanych kalorii i kaloryczność posiłków. Lekkostrawna dieta i posiłki pięć, sześć razy dziennie to dobre rozwiązanie.