Emulgatory

 

Znajdują się w wielu sosach, zupach, pieczywie, herbatnikach, ciastkach, mrożonych deserach, lodach, margarynie i innych tłuszczach do smarowania, dżemach, czekoladzie i koktajlach mlecznych. Obecnie coraz więcej osób troszczy się o to, żeby kupowana żywność nie zawierała szkodliwych substancji, toteż rosnąca liczba producentów wytwarza artykuły bez takich dodatków.

Coraz częściej na etykietach można znaleźć informację „Bez sztucznych substancji słodzących” lub „Nie zawiera sztucznych dodatków”. Oczywiście, to bardzo dobrze, niemniej jednak nadal należy zwracać uwagę, czy pod innymi określeniami nie przemycono szkodliwych tłuszczów, soli lub cukrów. Na przykład cukier może występować pod takimi nazwami, jak: sacharoza, fruktoza, dekstroza, syrop kukurydziany, słód, syrop cukrowy itd. Chlorek sodu to inna nazwa soli. Natomiast określenie „tłuszcz zwierzęcy” jest jednoznaczne z tłuszczem nasyconym, a kwasy tłuszczowe trans z tłuszczami uwodornionymi.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
Szukaj