Jak prawidłowo liczyć kalorie

Wiele osób zastanawia się jak prawidłowo liczyć kalorie , a raczej wpływ spożytych kalorii na naszą masę ciała. Nie da się dokładnie wyliczyć , że jak zjemy określone produkty to będziemy ważyć dokładnie tyle i tyle , jednak na podstawie pomiaru kaloryczności naszej tkanki tłuszczowej można mniej więcej określić w przybliżeniu poziom naszej tkanki tłuszczowej. Przypomnijmy , że jeden gram węglowodanów oraz białek zawiera około czterech kalorii , a jeden gram tłuszczu (który oprócz wody jest głównym składnikiem tkanki tłuszczowej) zawiera dokładnie dziewięć kalorii. W przypadku gdy trawimy białka , oraz tłuszcze nie dostarczamy do organizmu zapasowych kalorii , gdyż białka oraz tłuszcze są ciężkostrawne. Jeśli natomiast dostarczamy węglowodany których strawienie (jednego grama) kosztuje nas organizm jedną kalorię , to łatwo obliczyć ,że dostarczamy naszemu organizmowi trzy kalorie gratis. A więc jeśli zjemy tysiąc gram węglowodanów zyskamy dodatkowe trzy tysiące kalorii co jest równe mniej więcej jednej trzeciej kilograma dodatkowej tkanki tłuszczowej.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Najnowsze komentarze
Szukaj