Jęczmień

Zielony jęczmień zawiera niemal wszystkie składniki pokarmowe potrzebne ludzkiemu organizmowi, poza witaminą D. Jest podobny do źdźbeł pszenicy, ale łatwy do strawienia. Jego ciemnozielone źdźbła zawierają podobne składniki odżywcze jak ciemnozielone warzywa liściaste, ale w kilkakrotnie wyższym stężeniu, jeśli chodzi witaminy, minerały i białka. Zielony jęczmień ma równie dużo białka jak mięso, jedenaście razy więcej wapnia niż krowie mleko, pięć razy więcej żelaza niż szpinak i siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Działa korzystnie na wszystkie tkanki i narządy, a szczególnie na serce, płuca, tętnice, stawy i kości. Jeśli mowa o zaletach zdrowotnych źdźbeł jęczmienia, to ich lista jest tak długa, że nie ma tu na nią miejsca, toteż wymienię tylko niektóre.

Zielony jęczmień pomaga chronić organizm przed zanieczyszczeniami, promieniowaniem, nowotworami, wrzodami żołądka i problemami z trawieniem. Wspaniale podnosi poziom energii, ma doskonałe właściwości przeciwzapalne przeciwstarzeniowe oraz wzmacnia reakcje odpornościowe. Wreszcie, doskonale wzmacnia cały organizm, poprawia krążenie i funkcjonowanie serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jeśli nie udaje ci się jeść dużych ilości zielonych warzyw liściastych, to odwodnione źdźbła jęczmienia są dla ciebie wygodnym i zdrowym rozwiązaniem. Możesz je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Pięciogramowa łyżeczka proszku z zielonego jęczmienia odpowiada 100 gramom takich warzyw jak surowy szpinak, jarmuż, brokuły lub kiełki lucerny.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
Szukaj