Mięsa
Dla wielu ludzi podstawowym elementem każdego posiłku jest mięso. W zależności od źródła pochodzenia i sposobu przyrządzenia może ono mieć różny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiednio zbilansowana dieta nie wyklucza jego spożywania. Zwraca jednak uwagę na to, by posiłki były komponowane raczej z mięsa drobiowego i chudych części wieprzowych czy wołowych. Dużym problemem są nawyki związane z przygotowywaniem posiłków. Smażenie w głębokim tłuszczu oraz panierowanie są najbardziej typowymi sposobami obróbki mięsa przez współczesnych Polaków. O wiele zdrowsze gotowanie na parze ciągle stanowi wyjątek w dziedzinie przyrządzania potraw.
Dodatkową trudnością jest zamiłowanie do wszelkiego rodzaju sosów. Są one wysokokalorycznym i niezdrowym dodatkiem do jedzenia. Powodują szybki przyrost masy ciała. Prawidłowo skomponowany jadłospis unika więc tłustych mięs zwłaszcza w połączeniu z sosami. Zwraca uwagę na sposoby obróbki mające na celu przygotowanie posiłku bogatego w witaminy i sole mineralne, a jednocześnie stanowiącego jak najniższą wartość kaloryczną.