Nowoczesne metody przetwarzania żywności
Świeża żywność, to najbardziej optymalny rodzaj pożywienia, jakie powinniśmy spożywać na co dzień. Nie da się jednak bez odpowiedniego przetwarzania żywności zachować przez dłuższy czas żywności, by nie traciła swoich walorów smakowych lub przydatności do spożycia. Nowoczesne technologie pozwalające nam na długotrwałe przechowywanie jedzenia, to już nie tylko suszenie, pasteryzowanie lub gotowanie. Dziś w bardzo prosty sposób możemy pakować żywność w sposób beztlenowy, co pozwala na bardzo długie jej przechowywanie w nienaruszonym strukturalnie i smakowo czasie. Mrozimy i przechowujemy żywność w bardzo niskich temperaturach, lecz procesy pozbawiania żywności – wody, czy obróbka ciśnieniowa również pozwala na długotrwałe przechowywanie produktów żywnościowych. Stosowanie różnego rodzaju konserwantów, choć nie jest naturalną metodą, to jest bardzo często stosowana przez większość przetwórni mięsa, warzyw, czy owoców. Wszystkie te metody są nieustannie udoskonalane, modyfikowane i mają nam pomagać w codziennym życiu.