Odżywianie się wg. indeksu glikemicznego.
Jak wiemy odżywianie jest bardzo ważną , a może nawet najważniejszą rzeczą (oczywiście oprócz naszej silnej woli) jaka ma miejsce w procesie odchudzania. Zdecydowana większość osób która ma zamiar się odchudzać patrzy po prostu na ilość kalorii jaką spożyje , a wyrażając się nieco bardziej precyzyjnie patrzy po prostu na bilans kaloryczny który w procesie odchudzania przynajmniej czysto teoretycznie będzie ujemny. Niestety bardzo rzadko sugerujemy się ważniejszymi czynnikami mającymi decydujący wpływ na proces odchudzania takimi jak dla przykładu indeks glikemiczny. Im wyższy indeks glikemiczny danej potrawy tym cukry zgromadzone w niej uwalniane są do naszego organizmu w tempie ekspresowym. W przypadku , gdy zjemy jakiś produkt o niskim indeksie glikemicznym na przykład surową marchewkę , to cukry uwalniane są bardzo powoli , zapewniając nam energię którą będziemy na bierząco zużywali , a nie będzie się nam ona odkładała , na tak zwane „na później” w postaci tkanki tłuszczowej.