Uciążliwe zaparcia a stosowanie diet bogatych w błonnik

Nieustępliwe zaparcia, bóle brzucha, załatwianie swoich potrzeb fizjologicznych raz na kilka dni lub nawet dłużej, wszystko to spędza sen z powiek wielu z nas. Nieregularne wypróżnianie jest bardzo męczące, prowadzi również do wielu zaburzeń, jak również ni8e pomaga schudnąć. Zwykle jest to spowodowane złą dietą, dostarczaniem zbyt małej ilości wody, jak również zbyt małej ilości błonnika zawartej w diecie. Błonnik zawarty w pożywieniu znajdziemy w wielu produktach, które na co dzień jemy. Ich ilość, jak również selekcja pod tym kątem powinna dotyczyć zastosowania w praktyce przepisów, w których znajdziemy śliwki, suszone morele, gruszki, brokuły, otręby, czy fasolę białą, czerwoną albo wiórki kokosowe. Produkty wybierane do sporządzenia codziennych posiłków powinny być dostosowywane do zapotrzebowania organizmu oraz pod względem przeciwwskazań jedzenia niektórych z nich np. w cukrzycy (suszonych owoców, w tym śliwek zawierających zbyt duża ilość naturalnych cukrów), czy w problemach z cholesterolem (ilości tłuszczu w wiórkach kokosowych).

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
Szukaj