Gotowanie na parze

Udowodnione zostało i potwierdzone przez dietetyków, iż gotowanie na parze posiada wiele zalet. Metoda ta przeniosła się do naszego kraju od Chińczyków i Japończyków, jednak nie wszyscy mieszkańcy wykazali co do tego sposobu gotowania entuzjazm. Najważniejszym argumentem, który może przekonać osoby uprzedzone, może być fakt, iż takie gotowanie na parze, wbrew pozorom nie wymaga dużych nakładów czasowych. Wystarczy tylko garnek oraz metalowe sitko, aby przyrządzić wybrane potrawy. A co jest w tym wszystkim najbardziej istotne- wszystkie potrawy przyrządzane w ten sposób nie tracą swojego aromatu ani smaku, który otrzymalibyśmy po ugotowaniu w wodzie. Co więcej, takie gotowanie na parze ma dużo więcej zalet od gotowania w wodzie. Chroni to bowiem przed wypłukiwaniem z potraw naturalnym składników odżywczych. Z czasem ta metoda zyskuje większą ilość zwolenników, którzy dochodzą do wniosku, iż taki sposób przyrządzania potraw jest dużo zdrowszy, a także nie wymaga dużych nakładów czasowych. Jeżeli ktoś nie jest pewien, jak zabrać się za taki sposób przyrządzania potraw, może skorzystać z internetu, tam bowiem pojawiają się informacje dotyczące sposobów przygotowania, a także przykładowe przepisy.

3 komentarze to “Gotowanie na parze”

  • złota rybka:

    Zdecydowanie gotowanie na parze jest zdrowe. Pamiętam ile radości dało mi kupienie parowara. Tak samczne jedzonko że palce lizać. Całkiem inny smak warzyw że o ziemiakach już nie wspomnę. To wszystko sprawia że gotowanie na parze jest jednym z moich ulubionych zajęć jeżeli chodzi o przygotowywania posiłków dla rodziny.

  • panna_maria1948:

    Trudno się dziwić, jest to smaczen, zdrowe. Same zalety. Ja jednak jeszcze ze swojej strony dodam że pozostaj wówczas więcej witamin w naszych posiłkach co również nie jest bez znaczenia. Dobrze także parowar sprawdza się jeżeli chodzi o przyrządzanie np. ryby. Nie ma wtedy konieczności pieczenia a taka na parze wychodzi bardzo dobra, pozstaje jednak jeszzce sprawa tego że konieczne trzeba się nauczyć przygotowywać takie posiłki bo nie jest to łatwe.

  • misiako:

    No ale z tymi rybami to nie takie proste. ostatnio próbowałam to zrobić i mi się rozlatywały, dla odminay moja teściowa bardzo dobre robi jedzenie z parowaru. Jak wszystko w życiu tak i parowar jest urządzeniem któego się trzeba nauczyć i do jakiego należy nabrać wprawy.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Najnowsze komentarze
Szukaj