Ryby

43Ryby są smacznym i zdrowym źródłem witamin oraz cennych składników odżywczych. Powinny na stałe wejść do naszego menu. Dieta zawierająca potrawy rybne spożywane przynajmniej raz w tygodniu jest optymalnym rozwiązaniem dla chcącego się zdrowo odżywiać człowieka.  Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy zawału serca. Zawierają solidną porcję białka – podstawowego budulca naszych komórek. Są źródłem witamin, dzięki którym poprawia się pamięć i koncentracja.

Ryby w zależności od gatunku zawierają różne ilości tłuszczu. Chociaż ich tłuszcz jest zdrowszy niż ten występujący np. w wieprzowinie dla osób będących na diecie odchudzającej korzystniejszy jest wybór ryb chudych. Ważne jest także ich przygotowanie. Smażenie w głębokim tłuszczy czy panierowanie powoduje, że nawet chuda ryba przekształci się w bombę kaloryczną. Dlatego warto korzystać z nowoczesnych metod przyrządzania potraw, takich jak gotowanie na parze czy beztłuszczowe smażenie na teflonowej patelni.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
Szukaj