Sztuczne jedzenie

18Sztuczne substancje słodzące, potencjalnie rakotwórcze, mogą występować jako: manitol, sacharyna i aspartam. Niektóre związki chemiczne służące jako dodatki do żywności są nieszkodliwe dla naszego organizmu. Należą do nich: wodorowęglan amonowy, kwas jabłkowy, kwas fumarowy, kwas mlekowy, lecytyna, ksantyn, guaran, chlorek potasu, fosforan jednowapniowy i fosforan jednopotasowy.

ednak najczęściej, widząc długą listę nazw chemicznych, nie masz pojęcia, czy są szkodliwe czy nie. Co wówczas zrobić? Kieruj się prostą zasadą: nie kupuj produktów, w których liczba nie znanych ci składników przewyższa znane. Generalnie to co dostajemy w jedzeniu bez problemu możemy nazwać sztucznym jedzeniem, z całą pewnością nie ma to w wielu wypadkach nic wspólnego ze zdrowiem i witaminami występującymi naturalnie. Z tego też powodu zalecane są ekologiczne pożywienia jednak nie zawsze są one osiągalne z naszym mieście.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
Szukaj