Pierogi w diecie
Na podobnej zasadzie można zaproponować pierogi z jagodami. Inną polską potrawą, która kojarzy się dość tradycyjnie jest bigos. Kapusta z dodatkami warzyw, mięsa, odpowiednia przyprawa – niby niewiele, a smaku sporo. Do tego kromka chleba i żołądek na pewno będzie zadowolony. Jedynym minusem tego posiłku jest to, że mogą powstać wzdęcia. Ale jest to normalna reakcja po spożyciu kapusty. Jeśli chodzi o zupy, które są często gotowane w Polsce, to można do nich zaliczyć zupę ogórkową, pomidorową, krupnik, żurek. Żurek jest jednym z posiłków, który znajduje się na stole Wielkanocnym. Wiele osób zastępuje go także barszczem białym. Niezbędnym wkładem żurku (czy barszczu białego) jest jajko oraz biała kiełbasa. Gotowanie zup w Polsce jest bardzo powszechne. Gotowa zupa w proszku nie dostarczy nam tyle odżywczych właściwości, co zupa samodzielnie przez nas przygotowana. Zwłaszcza, jeśli mamy warzywa z własnego ogródka. Wtedy, obowiązkiem jest korzystanie z tych naturalnych walorów. Zupa warzywna jest także bardzo powszechna. Ponadto, jaka odżywcza.